Odpowiedź


 Rozpalenie ognia może być czasem trudne. Ci z nas, którzy przybyli zimą do wychłodzonego domku weekendowego wiedzą, że istnieje wiele różnych sposobów, aby wzniecić ogień. Jednakże, jest pewna metoda sprawiająca, ze rozpalenie ognia jest łatwe, a na dodatek najlepsza dla środowiska.


Eksperci często mówią o rozpalaniu od góry na dół lub od dołu do góry. Albo rozniecisz ogień od góry albo od dołu. My zalecamy od góry. Ta metoda daje mniej sadzy i popiołu, zapewnia lepszy dopływ powietrza i sprawia , że zimny kanał dymowy szybciej nagrzeje się i uzyska prawidłowy ciąg.

Aby rozpalić ogień potrzebujesz:
kilka większych polan drewna (oczywiście suchego)
8 do 12 szczap na rozpałkę
podpałakę (polecamy parafinową dostępną w naszym salonie)
zapałki (polecamy długie zapałki, które pozwolą uniknąć oparzenia)

Krok 1
Powietrze i drewno kominkowe
Upewnij się, że wszystkie przepustnice kominka są otwarte. Ułóż polana na dnie paleniska. Ważne jest, żeby drewno było rozłupane i suche.

Krok 2
Drewno rozpałowe
Następnie ułóż na polanach warstwę szczap na podpałkę, a jeszcze lepiej dwie lub trzy warstwy. Pamiętaj, że powietrze jest ważne - zachowany odstęp ok. 1 cm pomiędzy kawałkami drewna to idealne rozwiązanie. Drewno na podpałkę nie może być zbyt grube, małe szczapy o średnicy 2-4 cm są idealne.

Krok 3
Podpałka
Ułóż kilka kawałków podpałki na górnej warstwie szczep albo użyj gazety. Miej świadomość, że gazeta daje dużo popiołu i przyczynia się do wytworzenia większej ilości sadzy.

Krok 4
Podpal to!
Ostatni krok jest prosty, wystarczy podpalić i zamknąć drzwi! Niektóre kominy potrzebują więcej czasu niż inne, aby wytworzyć dobry ciąg. Jeżeli ciąg kominowy jest niewystarczający, to dobrym pomysłem jest lekkie uchylenie drzwi pieca, dopóki się nie rozgrzeje. Jeśli budynek jest "zbyt" szczelny, możesz otworzyć okno. To samo dotyczy sytuacji gdy działa wyciąg kuchenny.

Kilka uwag na zakończenie
Gdy ogień się stopniowo rozpali, wzrośnie również ilość dymu z palącego się drewna. Większość kominków na drewno Jøtul, Scan i Ild posiada system czystego spalania CB - Clean Burn. Oznacza to, że komora spalania jest tak zaprojektowana, aby gazy spalinowe dopaliły się zanim dotrą do kanału dymowego, a tym samym zmniejszy się emisja zanieczyszczeń.
Gdy komin nagrzeje się, da się zauważyć, że zwiększył się ciąg. Dobrze jest zmniejszyć wtedy dopływ powietrza, gdyż ogień jest coraz większe.
Jeśli postępujesz zgodnie z tą instrukcją i rozpalisz ogień przy pomocy kilku dużych polan, pierwszy ładunek drewna będzie się spalał około godziny. Gdy drewno zmieni się węgiel drzewny, można delikatnie otworzyć drzwi i dodać więcej opału. Dobrą radą jest, aby zostawić na kilka sekund uchylone drzwi przed otwarciem ich całkowicie. W ten sposób ciąg w kominie będzie utrzymany, a spaliny usuwane z komory spalania, dzięki czemu unikniesz zadymienia.